workinprogress

San Luis Obispo Residence | Part 2 - The Design

This is part 2 in a series about the design and construction of a new residence is San Luis Obispo.

Click here for San Luis Obispo Residence | Part 1 - Breaking Ground.

The Design

The clients had a very specific set of parameters, with unique features, but especially preferred room adjacencies that they were striving for so it was a fun puzzle…intricate. They had performed a high level of research and self education to help define their wants/needs/tastes and architectural preferences.  

The Style

The building style is to be Contemporary Ranch. We are going for a crisp, white contemporary ranch house. This includes steep roof pitches and smaller gables. Vaulted ceilings at main spaces/great room. With this Ranch home, we are really striving for the indoor/outdoor feel/California living/lifestyle/flow.  Maximizing views in nearly all directions.

The Process

Unique to the process was the level of customization with/for the Clients – it really drove the design. The Client’s were also very receptive to feedback/suggestions which was helpful, and ultimately the Clients were very happy with the layout which was is very rewarding.

San Luis Obispo Residence | Part 1 - Breaking Ground

Jade Architecture is proud to have worked on the design and construction documents of a new custom residence in San Luis Obispo. They have recently broken ground. Take a peak at the job site!

This is part 1 in a series about the design and construction of a new residence is San Luis Obispo.

Click here for San Luis Obispo Residence | Part 2 - The Design

Cambria Deck Addition | Under Construction

We have a new deck addition under construction. This addition will include new concrete retaining walls and a covered patio below. The design provides options for outdoor usability on the upper deck and below on the covered lower patio.

Click here for Cambria Deck Addition | Completion

View from below

View from below

View of countryside

View of countryside

Cambria Deck

A Windsurfer's Abode - Coastal Chili

One of the funnest aspects of architecture is how truly unique each project really is.  Take for example this custom home designed for a client with a passion for windsurfing.

When imagining a beachfront residence, it is common to focus on the ocean views. The experience of sitting in ones home, while watching the seasons change as the sun sets at an ever changing latitude, is without a doubt, universally delightful. Delightful, yet passive. This beachfront residence was designed to transform this passive experience into one of action. By capturing the essence of its location with precisely framed views, this building not only inspires, it also facilitates this action. In particular that of the owner's passion of windsurfing.

This residence was designed with a very unique set of parameters, focusing in on the Clients passion for windsurfing.  While the coastal Chili lot was chosen for its proximity to the Client’s favorite surf spot, the house was designed to enhance that connection, both visually and functionally.

The views

The obvious first task was to orient the building on the lot in such a way as to focus as much of the living space as possible toward the desired view.  This includes the orientation of the building, but also drove the overall shape and interior layout of the space.  The overall shape quickly formed into that of a long linear building allowing the interior layout to have essentially all of the main living spaces along the “front” of the building, toward the views, and circulation spaces running along the “back” of the building.  All living spacesare located on the second level and the location and height of the windows on the west facing walls were placed to achieve a height high enough to see across the intermediary dunes, for visual access to breaking waves beyond.

The garage height

Less intuitive to claiming the views was the functionality of the building. While the height of the second floor windows were designed to sweep your eye past the adjacent dune, the height of the second floor comes into play in another way.  To facilitate the transport of his windsurfing equipment, a custom garage height was determined. He can easily drive his vehicle with equipment attached to the roof right into the . The garage itself is sized for the safe storage of his gear, and it is readily available to easily load up and hit the beach. 

Interior light

Windows across the eastern master bedroom wall captures the morning sunlight, which alludes to a natural wakeup call to go check the surf.  

This building was designed as a catalyst for action. The views, the height of the second floor, the angle of the residence on the site, and the equipment storage area are all tangible evidence of the buildings' ability to seamlessly encourage the owner's passion.